«Ο Πρώτος Κακός» της Miranda July

Τίτλος: Ο Πρώτος Κακός

Συγγραφέας: Miranda July

Εκδόσεις: Παπαδόπουλος

 

     Διαφορετικό, ξεχωριστό και συγκλονιστικό είναι οι τρείς λέξεις με τις οποίες θα χαρακτήριζα το μυθιστόρημα αυτό. Μπορεί να έχετε διαβάσει άπειρα βιβλία μέσα στα χρόνια, που να σας έχουν δώσει τη σιγουριά και την αυτοπεποίθηση ότι γνωρίζετε κάθε πιθανή ιστορία, κάθε συγγραφική πρωτοτυπία. Κι όμως αυτό το βιβλίο θα σας αποδείξει πόσο λάθος κάνετε.

     Η Σέριλ είναι μια 40χρονη γυναίκα, μαζεμένη, προσεκτική, τυπική και τακτοποιημένη στη δουλειά της, στην Όπεν Παλμ, ζει μια ανιαρή ζωή με την επίπονη συντροφιά του υστερικού της κόμβου. Μετά από τόσα χρόνια εξακολουθεί να τη στοιχειώνει η εικόνα ενός μωρού εν ονόματι Κουμπέλκο Μπόντι, το οποίο γνώρισε στα εννιά της χρόνια και του οποίου το πρόσωπο συναντά στα μωρά άλλων ανθρώπων. Και σαν όλα αυτά να μην ήταν αρκετά διακατέχεται από την εμμονή της για τον Φίλιπ, ένα κατά αρκετά χρόνια μεγαλύτερο συνάδελφο της, με τον οποίο πιστεύει ότι ήταν ζευγάρι σε προηγούμενες ζωές τους, μα σε αυτή συνεχίζει να παραμένει απαρατήρητη. Όταν τα αφεντικά της ζητούν να φιλοξενήσει την εικοσάχρονη κόρη τους τόσο ο βολικά τακτοποιημένος χώρος της Σέριλ, όσο και το μυαλό της υπόκεινται δραματικές αλλαγές.

     Θα πρέπει να ομολογήσω πως με αυτό το βιβλίο είναι αρκετά δύσκολο να αποφασίσω από πού ακριβώς πρέπει να ξεκινήσω και με τι πρέπει να τελειώσω. Θα αρχίσω, λοιπόν, λέγοντας πως «Ο Πρώτος Κακός» δεν είναι ούτε εύκολο ούτε ανάλαφρο βιβλίο. Η ηρωίδα μας είναι μια ταλαιπωρημένη και άκρως προβληματική μεσήλικη γυναίκα, με εμμονές, ανεκπλήρωτες επιθυμίες και πάθη που δεν βρίσκουν πουθενά να εκτονωθούν. Πρόκειται για μια προσωπικότητα γεμάτη ανασφάλειες και φόβους, για ένα μυαλό καθοδηγούμενο από σεξουαλικές ορμές, παρορμητικές και πρωτόγονες σκέψεις. Η Σέριλ είναι άβολη, αμήχανη, απελπισμένη και φοβισμένη, μα εξίσου έξυπνη και ανοιχτή.

     Υπάρχουν πολλά στοιχεία που καθιστούν αυτό το βιβλίο βαρύ, μα ξεχωριστό. Το πρώτο είναι ο καθεαυτός προβληματικός χαρακτήρας της ηρωίδας. Ένα ακόμη στοιχείο είναι η ίδια η γραφή της July. Ο εσωτερικός μονόλογος μας επιτρέπει να μπούμε στο μυαλό της Σέριλ, να ακούσουμε τις πιο μύχιες σκέψεις και φαντασιώσεις της. Η συγκεκριμένη τεχνοτροπία δεν είναι καινούργια ούτε πρωτότυπη, αυτό όμως που τη κάνει να ξεχωρίζει είναι το πόσο γνήσια και αληθινή είναι. Οι σκέψεις της Σέριλ δεν είναι τακτοποιημένες, είναι πολλές και διάχυτες, σκέφτεται συνειρμικά, πολλές φορές οι συλλογισμοί της μένουν στη μέση, δίχως να καταλήγουν κάπου. Λέξεις ξεπετάγονται ανάμεσα σε άλλες ιδέες, οι σκέψεις της είναι αφιλτράριστες, ωμές, γυμνές και εκτεθειμένες. Δεν υπάρχουν κανόνες μέσα στο μυαλό της, ούτε ντροπή, είναι ελεύθερη να κάνει και να νιώσει ότι θέλει εκεί μέσα. Όλη αυτή η παράλογη ελευθερία κάνει τη γραφή της συγγραφέως τόσο γνήσια και αληθινή, όσο δύσκολη και ακατανόητη ανά μέρη.

     «Ο Πρώτος Κακός» είναι από τα βιβλία που πρέπει να συνεχίσεις να διαβάζεις για να μπορέσεις να καταλάβεις τι συμβαίνει και που θέλει να καταλήξει τελικά ο συγγραφέας. Η ηρωίδα της ιστορίας κάνει ένα ταξίδι γεμάτο εμπειρίες που της αλλάζουν τη ζωή, την ωριμάζουν, τη βγάζουν από τη βολική της φούσκα, τη προκαλούν και τη φέρνουν τελικά σε επαφή με το πραγματικό της εαυτό και το λόγο ύπαρξης της. Φτάνοντας στο τέλος ο καθένας μπορεί να δει πλέον ξεκάθαρα και από απόσταση τη μακρά πορεία και την αλλαγή που υπέστη η ηρωίδα. Πρόκειται περισσότερο για μεταμόρφωση, όπως αυτές που υφίστανται οι μεταξοσκώληκες πριν γίνουν πεταλούδες.

     Κατά την άποψη μου το συγκεκριμένο είναι ένα μυθιστόρημα που ενώ πρέπει να το διαβάσει ο καθένας μόνος του για να μπορέσει να λάβει όλα αυτά που έχει να του προσφέρει, στο τέλος απαραίτητη φαντάζει μια συζήτηση για να εξηγηθούν τυχόν κενά ή παρερμηνείες, καθώς και να εκφραστούν οι διαφορετικοί τρόποι με τους οποίους ο κάθε αναγνώστης εξέλαβε το βιβλίο και τα συναισθήματα που του προκάλεσε.

     Στο σύνολο του είναι ένα απίστευτα ενδιαφέρον μυθιστόρημα, μια πρωτόγνωρη εμπειρία που δεν μένει αλησμόνητη.

 

Βαθμολογία: 4,5/5  Ενδιαφέρον!

 

25830286

Σχολιάστε